EL POBLE

La Riera, Ardenya, Virgili, El Castellot i la Urbanització El Torrent.

EL POBLE
EL POBLE

Superfície: Aproximadament 869 Ha.      Altitud: 28 m.      Població: 1.704 habitants.   Segons les dades del INE de l'any 2017

Distribució de la població

La Riera de Gaià consta de les següents unitats de població diferents del casc urbà: Ardenya, Virgili, El Castellot i la Urbanització El Torrent.

Comunicacions i infraestructures

Les principals comunicacions per carretera són: la N-340, que fa d'enllaç amb les comarques del nord i del sud i l'autopista A-7, que travessa amb el mateix sentit i que té sortida a Torredembarra. Hem de fer menció al futur desviament de la N-340, que acostarà al poble amb més facilitat a altres municipis. També existeix una xarxa de carreteres locals: T-202, T-203 i T-214 i que posen en comunicació els diversos municipis, urbanitzacions i altres indrets del territori.

També hi ha una línia de ferrocarril, de Roda-Reus, que contorneja les poblacions de la Riera, la Pobla de Montornés i el Catllar , però actualment està en desús. Concretament, a La Riera de Gaià hi ha els famosos deu ponts construïts perquè passés aquesta via, ara fa més de cent anys(acabats l'any 1884).

Línia d'autobús Torredembarra - Salomó que té parada al poble.

Línia d'autobús Salomó-Tarragona que té parada al poble.

També es pot utilitzar la línia d'autobusos de Ferran, però ens haurem de desplaçar fins a Ferran (2 Km. aprox.) caminant.

 

Equipaments Escolars

Centre Educatiu de Primària: Escola Montoliu.

Llar d'infants Municipal "Les Monges".

Equipaments Culturals

Tenim un Casal Rierenc que té una sala polivalent per fer-hi des de reunions d'entitats del poble a exposicions o per fer-hi alguna altre activitat; una sala per fer-hi teatre i ball, i una biblioteca municipal.

Edifici de les Escoles Velles, on hi ha l'EMAI i sales per les diferents entitats municipals.

Equipaments Esportius

Camp de futbol i una pista poliesportiva.

Pista de paddle

Serveis

Ajuntament, Plaça Major, 1. CP 43762

Telèfon : 977 65 50 00

Llar d'infants: 977 65 57 15

Escola Montoliu: 977 65 55 39

Consultori mèdic: 977 65 55 55

Farmàcia Magda Domènech: 977 65 51 55

Els altres serveis corresponen a l'administració corresponent i que en té la competència.

Ardenya

Ardenya, que formà part de la Comuna del Camp, figura en el fogatjament de 1365-70. Pertanyia a Bernat de Gallifa. Estava integrada dins de l'extens terme del castell d'Ullastrell o Montoliu.

Ardenya va formar parròquia independent fins a l'any 1842, que fou agregada al municipi de la Riera, constituït l'any 1769 per la fusió dels termes de la Riera i Virgili. Al segle XVII depenia de benifet de Sant Jordi de la catedral tarragonina. L'església està dedicada a Sant Jordi, diada en la qual se celebra la Festa Major. També trobem una església d'estil romànic.

Virgili

Virgili va ser independent de La Riera fins al segle XIX. Es troba situat dalt d'un turó a llevant de la Riera. El fogatge de 1365-70 indica que pertanyia a Ramon de Vilafranca. 

TU FAS LA RIERA DE GAIÀ

EL POBLE
EL POBLE

La Riera, Ardenya, Virgili, El Castellot i la Urbanització El Torrent.

ENTITATS
ENTITATS

Directori d'entitats

BIBLIOTECA
BIBLIOTECA

Espai biblio - centre social i cultural Joan Manresa