Vés al contingut

La Vila

Inici > La Vila > Història

HISTÒRIA

Es tenen poques dades sobre la història de la localitat.

Van formar part del mateix diverses quadres fins que la despoblació dels segles XIV i XV va portar els habitants a concentrar-se al nucli de la Riera de Gaià. El 1769 es va fusionar amb Virgili per formar un únic municipi.

Ardenya

Ardenya, que formà part de la Comuna del Camp, figura en el fogatjament de 1365-70. Pertanyia a Bernat de Gallifa. Estava integrada dins de l’extens terme del castell d’Ullastrell o Montoliu.

Ardenya va formar parròquia independent fins a l’any 1842, que fou agregada al municipi de la Riera, constituït l’any 1769 per la fusió dels termes de la Riera i Virgili.

Al segle XVII depenia de benifet de Sant Jordi de la catedral tarragonina. L’església està dedicada a Sant Jordi, diada en la qual se celebra la Festa Major. També trobem una església d’estil romànic.

Virgili

Virgili va ser independent de La Riera fins al segle XIX. Es troba situat dalt d’un turó a llevant de la Riera. El fogatge de 1365-70 indica que pertanyia a Ramon de Vilafranca.

L'ÉSSER vIU mÉS vELL dE lA vILA

El Plàtan de la Plaça de la Riera de Gaià (Arbre monumental de Catalunya) es l’esser viu més vell de la Riera de Gaià del que es té constància oficial.

El plataner de la plaça. Edat estimada: 134 anys.

Imatge Generalitat de Catalunya

→ Fitxa viquipèdia 

Situat a la Plaça Major de la Riera de Gaià es creu que fou plantat el mateix dia del naixement del rei Alfons XIII, és a dir, el 17 de maig de 1886, i el seu primer centenari va ser celebrat amb festes que començaren amb el següent pregó:

“Celebrant que el Rei nasqué
En Joan Fortuny i Mallafré
amb afany i molta traça
plantà l’arbre de la plaça,
que amb ventades, trons i llamps
aviat complirà cent anys.”
R.M. Terrafeta